fbpx

Одржување

АКУМУЛАТОРИ – ТЕХНИЧКИ ИНФОРМАЦИИ ЗА ЕКСПЛОАТАЦИЈА И ОДРЖУВАЊЕ

На прв поглед автомобилскиот акумулатор е само една кутија, која доставува електрична енергија. Благодарение на техничките достигнувања во секторот на батериите, за повеќето корисници, тоа навистина е се што треба да знаат. Ако во Вашето возило е правилно вметнат акумулатор – бараниот Капацитет (Ah), стартна струја (A) и се одржува како што треба, можете навистина “да го поставите акумулаторот и да заборавите на него". Накратко ќе се обидеме да погледнеме од најчестите проблеми со кои може да се соочи секој сопственик на автомобил. Ајде да погледнеме како работи батеријата и како функционира правилно. Да разгледаме комплексноста на феноменот батерија што е поврзано со електротехниката, хемијата и металургијата.
Да се надминат некои заеднички полувистини и чисти лаги

Акумулаторт нема стартерен моќ при студен старт (CCA)

CCA е струјата што батеријата може да ја испорача на -18 ° C за 30 секунди, додека задржува 1.2V по ќелија (7.2V за 12V батерија).
За крајот на работниот век на стартерската батерија, ние обично велиме тежок старт на моторот, особено при ниски температури. Ова, се разбира, може да биде предизвикано од нормално абење. Автомобилскиот акумулатор е подложен на два процеси на природно абење: корозија на позитивната плоча и загуба на активна маса. Овие процеси се случуваат постепено, никогаш не се случува одеднаш. За жал, не може да се каже дека симптомите не се појавуваат од едниот до другиот ден, едно силно заладување ноќе може да направи голем удар а она што при повисоки температури може да не е толку забележително!
Ако проблемот се манифестира предвреме, тој најверојатно бил предизвикан од преполнување и / или прекумерно висока температура, во овој случај е исклучително важно да се провери состојбата на алтернаторот, за да не се повтори тоа и со новиот акумулатор!
Втората причина може да биде губење на активната маса поради длабоко празнење на батеријата. Ова не треба да биде изненадувачки ако батеријата нема доволно капацитет за да ги задоволат енергетските потреби на возилото. Патување на кратки растојанија, за кое време што алтернаторот не може да го дополни целосно акумулаторот, на крајот ќе доведат до постојана состојба на длабоко празнење на акумулаторот, што силно ќе го намали работниот период.
Друга причина за оштетување на батеријата, која често се занемарува, е киселината. Електролитот во стратифицираната батерија е концентриран на дното, што не резултира со електролит на врвот на ќелијата. Недостатокот на киселина во горната половина на ќелијата ги ограничува перформансите на плочите, промовира корозија и ги намалува перформансите. Концентрацијата на киселина на врвот е мала и на дното е висока. Батеријата изгледа целосно наполнета, но има мала стартна струја (CCA).
Често возните навики, а не дефектите, се причина за оштетување на батеријата.

Батеријата има недоволен капацитет

Најочигледен објаснување е дека акумулаторот го достигнал крајот на работниот рок како последица на нормално абење, па затоа го изгубил поголемиот дел од активната маса. Работниот век на секоја батерија во голема мера зависи од длабочината на празнење. Всушност, правилниот избор на батеријата со точниот капацитет и почетната струја што ја нагласува производителот на возилото би гарантирал долг работен век. Дополнителната електрична опрема во автомобилот понекогаш само еден моќен стерео засилувач може прилично да го намали работниот век на акумулаторот.
При пресметување на потрошувачката на енергија секогаш земајте предвид дополнителни уреди за напојување, како и полначи. Длабоко празнење поради недостаток на доволен капацитет на алтернаторот или полначот може исто да го забрза губењето на активна маса и доведе до краток животен циклус на акумулаторот.
Друга можна причина за предвремено оштетување на батеријата е сулфатизација. Во принцип, сулфатизацијата е резултат на два фактора: стапка на полнење и време на празнење на батеријата. Сулфатијата не само што го спречува процесот на полнење, туку исто така може да доведе до формирање на големи кристали кои создаваат мост помеѓу две плочи и предизвикуваат краток спој. Во случај на таков краток спој, напонот на батеријата ќе се зголеми брзо кога е поврзан со полнач. За полначот, ова ќе покаже дека батеријата е целосно наполнета и се исклучува, оставајќи ја батеријата недополнета.

Удар на батеријатa

Зошто некои батерии се надувуваат?
За да се спречи губењето на гасот, така што ќе има време за рекомбинација, секоја ќелија може да заземе одреден притисок без одмаглување. Многу големи ќелии на батерии – како што се BCI 4D, BCI8D, DIN250, JIS150, JIS200, GC, за електрични автомобили – се надувуваат малкуод нормален притисок. Ова се случува особено при повисоки температури, бидејќи полипропиленската кутија е флексибилна. Затоа, нормално е да има некои оток. Ако батеријата се надуе силно кога се полни, тоа веќе не е нормално. Ова е индикација за затнат вентил или ситуација на полнење. Ако полначот работи правилно, оваа батерија треба да биде деактивирана.

Батеријата не се полни или нема полнење

Ако батеријата, и покрај добро функционираниот алтернатор или полнач, не се полни, веројатно е дека е жртва на сулфатизација.
Сулфатизацијата е резултат на два фактора: стапка на полнење и време на празнење на батеријата. Сулфатизацијата не го попречува само процесот на полнење, исто така може да доведе до формирање на големи кристали кои создаваат мост меѓу две плочи, и да предизвика краток спој. Во случај на таков краток спој, напонот на батеријата брзо се зголемува кога е поврзан со полнач. За полначот, ова ќе покаже дека батеријата е целосно наполнета и се исклучува, оставајќи ја батеријата незавршена.
Сулфатизацијата е секогаш придружена со трајно губење на капацитетот. Сузбивањето на батеријата на  понекогаш може да се поправи со користење на соодветен полнач, но за ова е потребно време и не може да се очекува целосно да ја надополните батеријата.

Истекување на киселина од батеријата

Сулфурната киселина е многу корозивна и може да предизвика сериозни оштетувања.
Сулфурна киселина, исто така, ја оштетува животната средина.
Акумулаторите секогаш треба да се чуваат во исправена положба, за да се спречи истекување на киселина во отворите за полнење или, во случај на затворен / капсулизиран акумулатор – во отворите за вентилација. VRLA акумулаторите не содржат слободна киселина за да можат да се монтираат во коси позиција. Ако батеријата се протега по капакот без знаци на надворешно оштетување, мора да се претпостави дефект на производството при инкапсулирањето на батеријата.
Киселината, исто така, може да ги скрши терминалите. Батериите со странични терминали се поподложни на овој терминалите. Киселината може да се прелее преку капачињата за полнење. Ова најверојатно се должи на премногу високо ниво на електролит. Често се заборава дека батеријата прво треба да се наполни, а потоа ќе се надополни!

Замрзнување на батеријата

Ако батеријата е испразнета во просторија со константна температура од 0 ° C, таа ќе изнесува само околу 80% од нејзиниот номинален капацитет и ќе биде целосно разредена кога густината на електролитот ќе падне до 1,140 g / cm3. Електролитот со оваа густина ќе замрзне на околу -15 ° C, со разлика од 15 ° C помеѓу температурата на електролитот и неговата точка на замрзнување.
На температура од -20 ° C, батеријата ќе изнесува само 50% од нејзиниот номинален капацитет и ќе има густина на електролит од околу 1,180 g / cm3. Во оваа густина, замрзнувањето на електролитот ќе се случи на околу -26 ° C, разликата е 6 ° C.
Ова делува како вградена заштита од замрзнување на електролитот бидејќи капацитетот на батеријата што може да се користи се намалува при ниски температури и затоа намалувањето на густината на електролитите е помало. Следува дека единствено време кога електролитот ќе замрзне е кога батеријата е целосно разредена, а потоа останува на студ за подолг временски период.

Експлозија на батеријата

Акумулаторот е уред со складирана енергија и треба да се користи соодветното, бидејќи ако целата акумулирана енергија се ослободи одеднаш, на пример, кога метален инструмент биде пропуштен на клемите, тоа може да доведе до целосен краток спој.
По постигнување на фаза на целосно полнење, секој оловно- киселински акумулатор произведува експлозивен кислород водороден гас кој се испушта преку отворите за вентилација на акумулаторот. Под овие услови една искра е доволна за да предизвика експлозија, што не само ќе го оштети акумулаторот, но исто така ќе расфрли киселината. Секој во близина на батеријата може да биде повреден.
Повеќето експлозии на акумулатори настануваат во моментот на поврзување и ставање на кабли или клеми. Во услови на складирање, батеријата не треба да се завитка во фолија веднаш по полнењето. Една статична искра од фолијата може да го крене гасот кој може да се испушта најмалку еден час по фазата на целосно наполнета.
Ако акумулаторот експлодира во моментот на стартување на возилото (при работа на стартерот) обично тоа е резултат на премногу ниско ниво на електролитот предизвикана од прекумерно полнење или лошо одржување. Кога плочите на акумулаторот не се целосно потопени во електролит, високата струја може да предизвика искра помеѓу плочите, и да го запали кислородот содржан во акумулаторот.

Корозија на батериската решетка

Електролитот во батеријата е во контакт не само со активната маса на плочата, туку и со откриените делови од самата мрежа.
Мрежната корозија е нормален феномен во батеријата, каде што оловото во позитивната мрежа се претвора во оловен диоксид. Како резултат на оваа конверзија, електричната спроводливост и механичката јачина постепено се намалуваат додека плочите се деформирани. Ова е неизбежен процес кој се зема предвид при дејонизирање на батеријата.
Прекумерната корозија на мрежата е обично резултат на полнење, преголем напон за полнење или преголем фактор на оптоварување. Температурата е исто така важна. Високите температури ја забрзуваат корозијата на мрежата додека умерената температура го продолжува траењето на батеријата.

Губење на активна маса на батеријата

Активната маса на позитивната плоча се состои од оловни сулфати. За време на полнењето овој оловен сулфат се претвора во оловен оксид, а за време на разредување, оловниот оксид останува назад во оловениот сулфат.
Бидејќи оловниот сулфат има поголем волумен, молекуларна маса од оловото, активната маса се намалува и се проширува со секој циклус, на тој начин слабее и се лачи, и на крајот се доаѓа до губење на капацитет на плочата.
Забрзаната загуба на активната маса, исто така познат како предвремено губење на капацитет (PCL), може да биде предизвикана од длабоки празнења. Типични примери за тоа често се среќаваат кај апликации каде стартер акумулаторите се подложени на несоодветен режим на оптоварување. Бидејќи со секое полнење акумулаторот добива помалку енергија, во еден момент тој ќе почне да работи на ниво на разредување, за кое не е наменет, и крајот на работниот период ќе настапи многу порано од очекуваното.
Карактеристично за предвремена загуба на активна маса при длабоки празнења на акумулаторот е дека за разлика од нормалниот процес на абење, активната маса се крши додека решетката не е погодена.

Корозија на терминалите на батеријата

Корозијата на металните делови на батеријата е резултат на хемиска реакција помеѓу терминалот и конекторите. Постојат три типа на корозија на терминалите на батеријата:
1. Галванска корозија
Галванската корозија е предизвикана од потенцијалната разлика меѓу металите кои доаѓаат во контакт едни со други, во овој случај терминалните материјали и конекторот. Корозијата обично се јавува како кристали од бело олово или цинк или, ако конекторите се изработени од алуминиум, како алуминиум сулфат. Бронзените конектори обично кородираат со сини кристали. Многу често, корозијата се јавува како комбинација на бели и сини кристали: бела поради оловото во терминалите и сина за бакар во кабелот. Овој тип на корозија може да се спречи со примена на спреј. Ако корозија веќе се случува, прво треба да се исчистат терминалите и конекторите.
2. Корозија предизвикана од електролитот
Кога акумулаторот содржи премногу електролит, бидејќи бил дополнет над максималното ниво или во незаредена состојба, и тоа доведува до прелевање на електролитот и неговот влегување во контакт со клемите и конекторите, на тој начин предизвикува корозија. Овој проблем може да се спречи со соодветна грижа за батеријата. Помалку е познато дека електролитот исто така може да го пробие својот пат низ ракавите на терминалите. Батериите со странични терминали се повеќе подложни на овој феномен наречен електролитено истекување.
3. Атмосферска корозија
Друга причина за корозија на клемите може да бидево киселинската пареа која што паднала од акумулаторот при постигнување на фаза на целосна набој. Овој тип корозија може да биде спречен со примена на спреј за клеми или соодветен намаз како технички вазелин. Ако корозијата веќе се проширила треба прво клемите и конекторите да бидат исчистени.

Сулфатизација на батеријата

Кога батеријата е разредена, оловото и оловото диоксид, кои се активни материјали на батериите, реагираат со сулфурна киселина во електролитот, со што се генерира електрична струја. Се произведува фино поделена, аморфна форма на оловни сулфати. За време на полнењето, аморфниот оловен сулфат лесно се конвертира во олово, олово диоксид и сулфурна киселина – во основа батеријата се враќа во поранешната состојба.
Ако батеријата не се полни целосно наскоро по длабокото празнење, сулфатот на оловото ќе кристализира. Овие големи кристали ги заглавуваат порите на активната маса и ја покриваат површината на плочата така што полнењето станува невозможно. Како резултат на сулфатизацијата, конечна загуба на капацитетните резултати.
Сулфираниот активен материјал на позитивна плоча е често во светла боја. Карактеристична особина е лентата на сулфат на околу една третина од висината на плочите.
Со продолжена сулфација, активната маса може да се исцеди од решетка толку силно што мрежите се наведнуваат! Полнењето на сулфатирана батерија може да доведе до формирање на дендрити во негативната плоча. Овие остри иглести кристали можат да доведат до краток спој на позитивните и негативните плочи.

Стратификација на батеријата

Во оловно-киселински батерии, електролитот е мешавина од вода и сулфурна киселина. Стратификација се јавува кога водата и киселината се ослободуваат така што тешката киселина е концентрирана на дното на батеријата, што резултира со горната половина од клетката која е осиромашена со киселина. Горниот дел од батериите ќе сулфатира поради осиромашениот електролит, а долниот дел ќе страда од губење на активната маса и корозија на решетката поради полнење.
Стратификација се јавува ако батеријата е во состојба на полнење помала од 80% и никогаш не добива целосно полнење. Ова може да биде резултат на само-празнење во комбинација со продолжено складирање, но исто така и во ситуации како што се возење по кратки растојанија, со користење на повеќе поврзани потрошувачи како што се бришачите, трепкачите, радиото итн.
Стратификацијата може да се коригира со изедначување на полнеж: ослободувањето на гас предизвикано од полнење со висок напон ќе го измеша електролитот.
Батериите VRLA содржат фиксен електролит и како резултат на тоа, овој феномен не се појавува во гел батерии.
Со STM-агрегатите за стратификација (AGM) ќе се појават само кога батеријата е вградена во навалена положба.